Boy limitinin altında balık avlayanlara yaklaşık 2 milyon lira ceza kesildi
12.11.2024 - 16:01Samsun'da boy limitinin altında balık avlayan ve satışını yapan 92 kişi ile kuruluşa yaklaşık 2 milyon lira para cezası uygulandı.
- 0
- 0
- 555
Samsun'da boy limitinin altında balık avlayan ve satışını yapan 92 kişi ile kuruluşa yaklaşık 2 milyon lira para cezası uygulandı.
Karadeniz'de balıkçıların ağlarına takılmaya başlayan hamsi kilogramı 150 liradan tezgahlarda satışa sunuluyor.
Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre denizlerde son 10 yılda avcılığı en fazla yapılan balık türleri arasında ilk sırada yer alan hamsinin bu sezon ağlara nadir takılması, balıkçıları endişeye sevk ediyor.
Doğu Karadeniz'de 1 Eylül'den itibaren bol miktarda avlanan palamut ile yüzleri gülen balıkçılar, avcılığı yapılan su ürünleri arasında ilk sıralarda yer alan hamsi için ise geri sayıma başladı.
Prof. Dr. Osman Samsun, hamsi avcılığına yönelik kota kararının, Karadeniz'de hamsi varlığının korunarak geleceğe aktarılması açısından önemli olduğunu belirtti.
İklim değişikliğine bağlı deniz suyunda yaşanan ısı artışının, balıkların büyüme performansları ve besin değerlerini olumsuz etkilediği bildirildi.
Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, Tarım ve Orman Bakanlığınca getirilen hamsi avlama limitlerinin, balıkçı gemilerinin uzunluğu ve av aracı gibi özellikleri dikkate alınarak belirleneceğini söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Su ürünlerinde 2023 yılı toplam üretim miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 18,6'lık artışla 1 milyon 7 bin 921 ton oldu ve Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı." ifadesini kullandı.
Rize, Ordu, Trabzon ve Giresun'daki balıkçılar, 1 Eylül 2023'te başlayan ve 7,5 ay süren sezonda ekmeğini daha çok hamsi avından çıkardı
Karadeniz’de son yılların en bereketli hamsi sezonu yaşanırken, yılbaşından sonra hamsi avı düşüşe geçti. Bu durum hamsi fiyatlarına da yansıdı.
Sezon başından beri bol miktarda avlanan hamsinin avı bugünlerde düşüşe geçerken, bu durum fiyatının artmasına neden oldu. 3-4 gün öncesine kadar kilosu 35 TL’den satılan hamsi bugün itibariyle tezgâhlarda 60-70 TL’ye satılırken, hamsi avının üçte bir oranında azaldığı belirtildi.
Geçen hafta kilosu 35 TL’den satılan hamsinin kilogram fiyatı iki katı artarak 70 TL’ye yükseldi
Sinop'ta av sezonunun başında 100 liradan satılan hamsinin kilogramı 50 liraya düştü.
Trabzon, Giresun ve Ordu'da tekne ve av ekipmanlarının bakımlarında sona yaklaşan balıkçılar "Vira Bismillah" diyerek denize açılacakları günü bekliyor.
Karadeniz’de 1 Eylül’de başlayacak yeni balık avı sezonu öncesi teknelerin bakımları sürerken, palamudun görüntü vermemesi hamsinin ise yaz mevsimi olmasına rağmen görünmesi balıkçıları şaşırttı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cemal Dinçer, hamsi avının bu yıl arzu edilen şekilde olmadığını belirterek gelecek yıllar için hamsinin bir yıl avlanılmaması önerisinde bulundu.
Batı Karadeniz'de ağlarını denize bırakan Zonguldaklı balıkçılar, hamsiden umduğunu bulamasa da av sezonunda limana bol palamutla döndü.
Güney Marmaralı balıkçılar ve uzmanlar, Tarım ve Orman Bakanlığınca ekosistemin korunması amacıyla Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki hamsi avcılığının durdurulmasını olumlu karşıladı.
Marmara Denizi ekosisteminin korunması ve balıkçılara gelecek sezon daha fazla ekonomik katkı sağlanması amacıyla, Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki hamsi avcılığı yarından itibaren durdurulacak.
KARADENİZ'de, avlanabilir boy uzunluğu 9 santimetrenin altında kalan hamsinin popülasyonunun olumsuz etkilendiği iddiaları üzerine av yasağı çağrısı geldi. Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, hamsi stokunun tükenme aşamasına geldiğini belirterek, "Daha da kötüye gitmesini önlemek için hamsi avcılığı en az 1 ay yasaklanmalı" dedi.